sunnuntai 3. elokuuta 2014

19.34
4
Viime toukokuussa vietin Kiinassa hieman yli viikon ennen kuin pakenin maasta hippulat vinkuen jouduin ikäväkseni jatkamaan matkaa. Jo viikossa ehdin kuitenkin huomata, että kiinalainen kulttuuri on usein…noh…aivan oma taiteenlajinsa. Jotta kukaan ei joutuisi toistamaan omia virheitäni, kokosin yhteen kätevän oppaan kiinan kieleen ja kulttuuriin. Sen avulla voit välttyä kulttuurisilta kömmähdyksiltä ja selvittää yleisimmät tilanteet kuin syntyperäinen kiinalainen.

"Siis toi turisti ei vaan tajuu."
Kuva: Gao

Kiinan kielen ja kulttuurin ABC


Näin kiität kauniisti

Monelle turistille opetetaan, että kiinaksi "kiitos" on "xie xie", ja teoriassa näin onkin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kiinan kielessä, kuten monissa muissakin Aasian kielissä, korostuu kontekstin merkitys. Kaikkea ei välttämättä sanota ääneen, jos sen voi päätellä tilanneyhteydestä. Kiitollisuus on tästä hyvä esimerkki. Kun länsimaissa on tapana kiittää yliampuvasti ääneen, kiinalaiset ymmärtävät hienovaraisempiakin viestejä. Vaikka et sanallakaan osoittaisi olevasi kiitollinen, kiinalainen pystyy lukemaan kiitollisuudenvelkasi suoraan olemuksestasi. Jos siis haluat toimia kuin paikallinen, osoita keskustelukumppanillesi kunnioitusta näyttämällä, että luotat hänen päättelykykyihinsä, ja unohda turha xie xien hokeminen.

Tosielämän pro-vinkki: Jos haluat osoittaa keskustelukumppanillesi, että kunnioitat hänen päättelytaitojaan erityisen paljon, voit paitsi jättää sanomatta "kiitos", myös lisätä käytökseesi jotain perinteisesti epäkiitollista. Mukava tapa kiittää vaikkapa lentohenkilökuntaa hyvin sujuneen lennon jälkeen onkin kävellä sanattomasti heidän ohitseen samalla, kun rullaat lentolaukkusi heidän varpaidensa yli.


Näin jonotat oikeaoppisesti

Kiinassa jonot eivät useinkaan ole länsimaista tuttuja suoria linjoja, vaan pikemminkin sattumanvarainen rykelmä ihmisiä. Tästä seuraa, että jonottajien on vaikea tietää, kuka on seuraavana vuorossa. Jos asiaa jäädään selvittämään, jonottajien aikaa kuluu hukkaan ja he saattavat kokea tilanteen stressaavana, kiusallisena tai kaoottisena. Kohtelias jonottaja pyrkiikin nopeuttamaan jonon liikettä ja vähentämään tilanteen epävarmuutta ampaisemalla itse suoraan jonon kärkeen. Länsimaisesta perspektiivistä tällainen etuilu saattaa vaikuttaa itsekkäältä, mutta on muistettava, että jokainen jonottaja voi nopeuttaa vain omaa toimintaansa.

Tosielämän pro-vinkki: Jos todella ajattelet jonottavan yhteisön parasta, voit toki yrittää vaikuttaa myös muihin jonottajiin. Kun esimerkiksi naistenvessassa muodostuu jono käsienpesupaikalle, voit kohteliaasti tarttua peilin edessä parhaillaan käsiään saippuoivaa nuorempaa neitiä olkapäästä ja työntää hänet sivuun, jotta pääset pesemään omat kätesi. Näin saatat nopeuttaa koko jonon kulkua useilla sekunneilla.


Näin pyydät tilaa

Koska Kiinassa on enemmän ihmisiä ja ruuhkia kuin kenties missään muualla maailmassa, joudut ennen pitkää tilanteeseen, jossa joku seisoo tielläsi. Kun haluat pyytää häntä väistämään, luonnollinen reaktiosi saattaa olla mutista "anteeksi". Yritä kuitenkin hillitä tätä impulssia, sillä se ei kuulu paikalliseen kulttuuriin ja saattaa hämmentää kuulijan. Se myös vaatii tien tukkivalta henkilöltä kuuntelua ja toimenpiteitä, vaikka ongelma on itse asiassa sinun, ei hänen. Älä siis vaivaa muita vaatimalla heitä keskustelemaan sinun tarpeistasi, kun aikuisena ihmisenä voit huolehtia niistä itsekin. Varmasti pääset tielläsi seisovasta henkilöstä ohi, jos vain otat tarpeeksi vauhtia.

Tosielämän pro-vinkki: Muista, että asiakaspalvelussa sinun täytyy olla erityisen tarkkana, ettet vaivaa asiakkaita omilla tarpeillasi. Jos siis olet töissä vaikkapa vähittäistavarakaupassa, etkä sen kapeilla käytävillä mahdu täyteen ahdetun rullakkosi kanssa asiakkaan ohi, toimi näin: ota asiakkaaseen tiukka katsekontakti, lisää hieman vauhtia ja työnnä rullakko reippaasti häntä kohti, kunnes asiakas iskun voimasta lennähtää tieltäsi ilman, että hänen varsinaisesti tarvitsi ottaa askeltakaan. Helppoa, vai mitä?


4 kommenttia:

  1. Haha, nämä naurattivat - ja (valitettavasti?) myös tunnistin kokemuksia omalta reilun kymmenen vuoden takaiselta Kiinan reissultani sekä vinon pinon tuoreempia kokemuksia kiinalaisista turistilaumoista. Pienen maan edustajana näitä on välillä vaikea ymmärtää, mutta jos olisin kasvanut siellä, ymmärtäisin varmaan, miksi tilasta pitää tapella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän kun vielä lisää sen jatkuvan syljeskelyn, röyhtäilyn yms niin huh. :D Joku kertoi mulle, että koska kulttuurivallankumouksen aikaan kaikki olivat Kiinassa tasa-arvoisia (ainakin teoriassa), tasa-arvoa lähdettiin toteuttamaan sillä, että rohkaistiin kaikkia käyttäytymään niin kuin se rahvaanomaisin kansanosa. En tiedä, pitääkö tuo paikkaansa, mutta jos pitää, niin sanoisin, että hankkeessa on onnistuttu. ;)

      Poista
    2. Tosi kiva blogi muuten sulla! Tykkään erityisesti siitä, että kirjoitat yleismaailmallisesti kiinnostavista jutuista, etkä pelkästään omaa matkapäiväkirjaa. :) Niin ja Luxemburg! Viimeksi eilen mietin, että siellä pitäisi käydä. Toivottavasti syksyllä pääsen sinnekin!

      Poista
    3. Kiitos! Voisin sanoa samat sanat siitä kivuudesta, mä nimittäin jo lisäsin sun blogisi mun lukulistalle. :)

      Poista